Personlige fortællinger

Exitcirklen kontaktes i stigende grad af kvinder og pårørende til kvinder der nægtes islamisk skilsmisse. At bryde med psykisk vold og religiøs kontrol er svært, men der er en vej ud. Her kan du læse personlige fortællinger om, hvad de i lignende situationer har gjort for at bryde ud af et dysfunktionelt ægteskab.

Jeg har levet i et psykisk og fysisk voldeligt forhold.
Efter at have fået min islamiske skilsmisse, føler jeg en stor styrke og jeg har kunne tale åbent om det til mine nærmeste omkring mig. Jeg føler mig følelsesmæssigt fri og skilsmissen har givet mig meget ro og fred, da jeg ikke har talt med min eksmand i 7 måneder. Andre kvinder i mit liv, synes jeg er sej, fordi jeg har krævet min ret og fået foretaget en khula.

Jeg drømmer om at få en helt almindelig familie som andre har og at finde en mand, der forstår mig og respekterer mig som den kvinde jeg er.

Anonym kvinde, der har fået foretaget en islamisk skilsmisse i Mariam Moskéen

Jeg blev gift i et muslimsk land, hvor min islamiske vielse var en del af den nationale lovgivning. Da jeg underskrev min ægteskabskontrakt, var min ret som kvinde til khula streget væk. Det betød for mig, at jeg ikke havde ret til at søge en islamisk skilsmisse senere.

Min mand bor stadig i udlandet og har nægtet mig skilsmisse på trods af at vi ikke har set hinanden i mange år. Selvom mit islamiske ægteskab ikke har forhindret mig i at gifte mig på ny efter dansk lovgivning, har det været vigtigt for mig at modtage et officielt skilsmissedokument, da det har en symbolsk og spirituel betydning for mig, at jeg har afsluttet ægteskabet.

En imam i Danmark fortalte mig, at jeg ikke kunne få en islamisk skilsmisse i Danmark og skulle få den i landet hvor jeg blev gift eller søge hjælp hos et sharia council i England.

I Mariam Moskéen fik jeg hjælp og fik omgående skilsmisse ved blot at udfylde et khuladokument samt at underskrive det.

Det har hjulpet mig med at slippe fri fra et ægteskab som i forvejen var ret dødt, men havde fastholdt mig så jeg ikke kunne komme videre i mit liv.

 

Anonym kvinde, der har fået foretaget en islamisk skilsmisse i Mariam Moskéen

Siden jeg var helt lille, kunne jeg mærke min mors smerte og se på hende at hun var dybt ulykkelig. Jeg kan huske, hvordan min far prøvede at kontrollere hende; hvad hun gjorde, hvem hun var sammen med, hvor hun gik og hvem hun talte med. Hvis ikke hun gjorde tingene efter hans hoved, så var der ballade.
Hun talte tit om at hun ville skilles, men hun var fanget mellem en kultur, hvor skilsmisse er et tabu, et stort socialt pres fra familie og venner, ensomheden og frygten for at miste mig og min lillesøster.

Da jeg blev ældre og kunne forsvare min mor, besluttede jeg mig for at stå ved hendes side og kæmpe for at hun kunne få fred og blive lykkelig igen, selvom det ville betyde at mine forældre skulle skilles.

En dag, da jeg sad ved spisebordet og overværede deres skænderi eskalere helt voldsomt under aftensmaden, valgte jeg at stille mig foran min mor, så min far ikke kunne slå hende. Han begyndte i stedet at slå på mig, men jeg var heldigvis gammel nok til at blive stående, mens slagene ramte mig i ansigtet. Da jeg begyndte at bløde, stoppede min far med at slå og gik ud af lejligheden. Jeg tog telefonen og ringede til politiet og derefter hjalp jeg min mor med at søge skilsmisse. Jeg stod bag hende og var der for hende, hver gang hun tvivlede på om hun kunne gennemføre det. Hver gang familie og venner sagde til hende at hun skulle gå tilbage til min far og hver gang hun lige var ved at miste modet, så stod jeg der. Selvom min mor er og har altid været en stærk kvinde, så havde hun brug for at der var nogle der støttede hende i hendes valg, at der stod nogen ved hendes side og kæmpede sammen med hende.

 

Anonym søn af en kvinde, som har fået skilsmisse

Da jeg blev gift i Marokko for 27 år siden, havde jeg ingen anelse om, hvad der stod i ægteskabskontrakten, men skrev alligevel under, for jeg havde tillid til mine forældre og imamen, der stod for vielsen. Det skulle vise sig at være et problem, da jeg nogle år senere gerne ville skilles. Herhjemme ville ingen imam hjælpe mig med at få en islamisk skilsmisse. I stedet henviste de til mine forældres hjemland, Marokko.

Efter min danske skilsmisse gik i orden, fik vi en imam herhjemme til at oversætte dokumenterne. 

 

Min mor og jeg rejste til Marokko og startede processen, der skulle vise sig at være langsommelig, ekstremt besværlig og meget, meget dyr, fordi min daværende ægtefælle nægtede mig et liv uden ham. Hvis ikke det havde været for min mors vedholdenhed, var jeg endnu ikke blevet fri. I dag har jeg stiftet familie med mit livs kærlighed. Muligheden for at blive skilt er en menneskeret!

Anonym kvinde

Jeg blev gift i 2002. Det var et kærlighedsbryllup og begge familier var imod det. Hans familie fordi jeg ikke havde pakistanske rødder og min fordi de syntes hans familie var alt for traditionel. Alligevel trodsede vi familierne og giftede os. Imamen der viede os, tillod ikke, at der var nogen kvinder til stede under den islamiske vielse, så jeg sad helt alene blandt mænd. Men jeg var så forelsket at jeg ikke modsatte mig den patriarkalske ramme. 

Ægteskabet var fuld af intens kærlighed men også intens kontrol. Jeg blev udsat for psykisk vold i form af religiøs kontrol i mit ægteskab. Jeg var underlagt fuld kontrol og kunne intet foretage mig uden min mands samtykke. Jeg gik langsomt på kompromis med min egen frihed og begyndte langsomt at underkaste mig hans tyranni og kontrol. Det var umuligt for mig at blive skilt, gjorde han mig det klart. Jeg kontaktede forskellige imamer og fortalte, at jeg var udsat for psykisk vold, men de bad mig om at være tålmodig og prøve endnu hårdere. Til sidst opgav jeg håbet om en skilsmisse og ventede på at han skulle tage initiativ til den islamiske skilsmisse. Jeg vidste, at det kun var hvis han gav mig skilsmissen, at jeg ville få min frihed. Han skulle have oplevelsen af, at det var ham der var i kontrol, hvis jeg skulle genvinde min frihed.

Jeg søgte desperat information og viden om hvordan jeg kunne få en islamisk skilsmisse, men jeg fandt ingen der kunne hjælpe mig. I 2015 giver han mig endelig min skilsmisse under specifikke krav. 

Han tvinger mig til at skrive under på et skilsmissedokument, hvori han fastslår, at der aldrig er nogen mand, der må komme i nærheden af vores fælles børn. Hermed skriver jeg indirekte under på, at jeg aldrig kan gifte mig igen eller flytte sammen med en ny mand.

Den dag i dag fem år efter er det stadig svært for mig at overhovedet turde drømme om at blive gift med en anden mand, da han med jævne mellemrum fortæller mig, at børnene ikke kan bo hos mig, hvis jeg gifter mig igen og bor sammen med en ny mand. Jeg ved at hans trusler ingen legitimitet har under dansk lov, men alligevel påvirker hans trusler mig psykologisk i en sådan grad at jeg stadig kan få hjertebanken ved tanken om en anden mand i mit hjem. Dette på trods af at min eksmand er gift, har fået børn og er kommet videre for længst.

Jeg ville ønske, at der havde eksisteret en moské der havde kunnet givet mig en islamisk skilsmisse tilbage i 2015. Det giver mig håb og mod for fremtiden at vide, at det er muligt for muslimske kvinder i dag at få en islamisk skilsmisse uden mandens samtykke og jeg begynder langsomt at drømme om at kærligheden også kan omfatte mig. 

Anonym kvinde

Gruppesamtaler@2x

Gruppeterapi

Hos Exitcirklen tilbyder vi gruppeterapi til dig, der er eller har været udsat for psykisk vold i dit ægteskab. Sammen med ligesindede der også har været udsat for psykisk vold får du viden om, hvad psykisk vold er samt vejledning, hjælp og støtte til at genvinde styrken og modet til at bryde med psykisk vold, negativ social kontrol og religiøs kontrol. Grupperne har en dokumenteret positiv effekt for deltagerne.

Sikkerhed-efter-skilsmisse_v3

Sikkerhed efter skilsmisse

Vi tilbyder målrettet efterværn til dig med muslimsk kulturbaggrund, der har fået eller ønsker en islamisk skilsmisse samt at bryde ud af et voldeligt tvunget ægteskab. Indsatsen har både en forebyggende og efterbyggende effekt med formålet at sikre kvinders fysiske og psykiske helbred. I vores samtalegrupper fokuserer vi på 10 trin ud af volden og at skabe sikkerhed på flere niveauer. 

Exitcirklen@2x

Hvad er mine rettigheder?

Er du i tvivl om hvilke rettigheder du har? Få et overblik over dine juridiske og islamiske rettigheder her.

Islamisk skilsmisse@2x

Få en islamisk skilsmisse

I samarbejde med Mariam Moskéen tilbyder Exitcirklen at hjælpe dig med at foretage en islamiske skilsmisse – også hvis du ikke har din mands samtykke og uden en forudgående forsoningsproces.

Vi sidder klar ved telefonen for at hjælpe dig i hverdage kl. 12:00-15:00 ellers bliv ringet anonymt op her.
/**/